vliegende drone met camera

 

 

Door de dalende prijzen van drones, zijn er steeds meer mensen die een drone aanschaffen voor recreatief gebruik. Dit is natuurlijk prima, maar de keerzijde van deze ontwikkeling is dat er steeds meer mensen een drone aanschaffen terwijl zij dit apparaat niet goed kunnen gebruiken.Hierdoor ontstaan er meer incidenten waarbij er zelfs gewonden of doden kunnen vallen.

 

Ga je voor het eerst met een drone vliegen en wil je voorkomen dat je te maken krijgt met een vervelend incident? Lees dan meer over het vliegen met een drone in dit artikel. Door de tips en tricks in dit artikel door te nemen, krijg je namelijk meer inzicht in het op de juiste manier te vliegen, waardoor dit gemakkelijker wordt en de kans op incidenten afneemt.

 

De tips en tricks in dit artikel worden onderverdeeld voor tips voor het vliegen en tips tijdens het vliegen. De eerste categorie tips gaan dus over het voorbereiden van de vlucht voor het beste resultaat, terwijl de tweede categorie tips over het daadwerkelijk vliegen met een drone gaan. Je leest in dit artikel dus niet alleen wat je moet doen tijdens het vliegen, maar ook wat je voor het vliegen moet doen om op de juiste manier te vliegen met een drone.

 

Tips en tricks voor je gaat vliegen met een drone

De eerste tip die we je willen geven voor je start met het maken van vluchten met een onbemand luchtvaartuig, is dat je voor het vliegen de gebruiksaanwijzing van je drone door moet nemen. Piloten van bemande vliegtuigen zijn jaren bezig met een opleiding, dus je hoeft er niet vanuit te gaan dat het vliegen van een onbemand vliegtuig zonder enige kennis goed kan gaan. Het veilig omgaan met een luchtvaartuig, of deze nu bemand is of niet, vereist namelijk veel kennis over onder andere de regels voor tijdens het vliegen, de technologie achter het luchtvaartuig en de beste manier om het luchtvaartuig te besturen. Al zijn drones veel kleiner dan bemande vliegtuigen en heb je ook geen studie nodig om te mogen vliegen: ook het vliegen met drones vereist specifieke kennis. Om deze kennis op te doen, lees je nog voor het maken van je eerste vlucht de gebruiksaanwijzing . Zit er geen gebruiksaanwijzing bij jouw Onbemand luchtvaartuig? Doe dan kennis op door naar de website van de fabrikant te gaan of bekijk instructievideo’s op YouTube voor je start met vliegen met een drone.

 

Daarnaast wordt aangeraden om je in te lezen in de regels voor het vliegen met drones. In Nederland gelden namelijk zowel regels voor het maken van zakelijke vluchten met onbemand luchtvaartuig als voor het maken van recreatieve vluchten met drones, dus het is belangrijk dat je voor het maken van de eerste vlucht rekening houdt met deze regels. Op deze manier voorkom je namelijk dat je de regels door onwetendheid breekt en hier straf voor kunt krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een boete.

 

Tot slot wordt aangeraden om goed te plannen wanneer je gaat vliegen. Dit doe je ten eerste door de weersvoorspelling te bekijken, want het is niet aan te raden om met slecht weer te vliegen. Gaat het regenen, sneeuwen, hagelen of heel hard waaien? Dan is het beter om jouw (eerste) vlucht nog even uit te stellen, want slecht weer kan zorgen voor meer incidenten tijdens het vliegen. En omdat het ook veiliger is om in de ochtend te vliegen in verband met minder wind in de ochtend, is het ook aan te raden om jouw eerste vlucht in de ochtend in te plannen.

 

 

Tips en tricks voor tijdens het vliegen

Uiteraard zijn er niet alleen tips die je kunt raadplegen voor je start met het vliegen met een drone, maar zijn er ook vele tips die je kunt raadplegen voor tijdens het vliegen. In onderstaande tekst lees je precies welke tips en tricks je kunt raadplegen tijdens het vliegen met een drone, zodat de vlucht gemakkelijker verloopt en je minder kans hebt om te maken te krijgen met vervelende incidenten.

 

Tip 1: leer je drone goed kennen voor je echt start met vliegen. Dit doe je niet alleen door de gebruiksaanwijzing door te lezen voor je  de lucht in gaat, maar ook door te starten met vliegen in een rustig gebied. Ga niet meteen kijken hoe hoog je kan, hoe ver je kunt vliegen met jouw drone, hoe hard je kan vliegen en of je gekke kunstjes kunt doen met jouw drone tijdens het vliegen, maar probeer eerst eens rustig alles onder controle te krijgen. Dit doe je door enkele oefenvluchten uit te voeren in een rustig gebied zoals een weiland of een park en dit enkele keren te herhalen tot je jouw drone goed kent en goed kunt besturen.

 

Tip 2: vlieg nooit boven mensenmassa’s. Ook als je al goed met jouw onbemand luchtvaartuig om kunt gaan, is het niet verstandig om boven mensenmassa’s te vliegen. Zeker als je een zware drone hebt, kan deze veel schade aanbrengen als deze naar beneden valt. Is de accu bijvoorbeeld plotseling leeg, valt de drone om een of andere reden uit of wordt de drone uit de lucht geblazen door een harde windstoot, dan kan die naar beneden vallen en zelfs iemand verwonden. Omdat je soms niet in de hand hebt wat jouw onbemand luchtvaartuig doet, zeker in het geval van technische mankementen en weersomstandigheden, is het daarom beter om preventief te handelen en dus niet boven mensenmassa’s te vliegen. Verder wordt niet alleen aangeraden om niet boven mensenmassa’s te vliegen, maar mensen ook altijd voldoende afstand te laten nemen van jouw drone. Het vliegen met een onbemand luchtvaartuig is natuurlijk interessant en wekt nieuwsgierigheid op, maar laat mensen niet te dichtbij komen. Propellers van drones kunnen namelijk vrij scherp zijn en echt mensen verwonden. Vlieg dus niet alleen niet boven mensenmassa’s, maar laat mensen ook voldoende afstand nemen.

 

Tip 3: vlieg niet boven bebouwing, zoals gebouwen en wegen. Het is in Nederland verboden om boven bebouwing te vliegen en dit is niet voor niets. Als er ergens veel gebouwen staan, kan het signaal van de drone namelijk gemakkelijk verdwijnen en kun je gemakkelijk de controle kan verliezen. Daar komt nog bij dat gebouwen vaak vreemde luchtwervelingen veroorzaken, waardoor jouw drone plotseling gepakt kan worden door een vreemde wind. Neem daarom niet het risico om een ongeluk te veroorzaken en neem ook niet het risico om een boete te krijgen omdat je de regels breekt, maar vlieg gewoon niet boven bebouwing. Onder bebouwing vallen overigens niet alleen gebouwen en wegen, maar ook industriegebieden en havens.

Tip 4: heb je een drone met camera? Respecteer dan de privacy van anderen en ga niet boven een tuin, bij een badkamerraam of bij een zwembad vliegen. Al is het niet eens de bedoeling om de buurvrouw te bespioneren als ze in de tuin ligt te zonnen: een drone met camera kan wel de indruk wekken dat je haar aan het bespioneren bent. En omdat je niet in de problemen wil komen door is dit zeker geen aanrader. Respecteer daarom altijd de privacy van anderen en blijf bij bepaalde gebieden, ramen en huizen uit de buurt.

 

parrot air drone in de lucht

 

Tip 5: blijf uit de buurt van dieren. Net zoals bij mensen het geval is, kunnen de propellers dieren zeker verwonden. En omdat dieren vaak nieuwsgierig aangelegd zijn, denk aan de hond van de buren die wel eens wil bekijken wat daar in de lucht hangt, is de kans groot dat er ongelukken ontstaan als je in de buurt van dieren vliegt.

 

Tip 6: vlieg niet te hoog. Door de verbeterde technologieën is het steeds gemakkelijker om hoog te vliegen. Zo zijn er zelfs drones die hoogtes kunnen bereiken van 300 meter of hoger, wat een groot gevaar met zich meebrengt. Op deze hoogten kom je namelijk niet alleen vogels en wolken tegen, maar kan je ook in aanraking komen met helikopters, zweefvliegtuigen, sportvliegtuigen en zelfs commerciële vliegtuigen. Het is in Nederland niet toegestaan om hoger te vliegen dan 300 meter, maar ook onder deze maximum hoogte wordt aangeraden om het luchtruim goed in de gaten te houden. Vliegen boven viegvelden is sowieso verboden, maar houd ook buiten de omgeving van vliegvelden het luchtruim goed in de gaten. Op deze manier voorkom je dat je in vervelende situaties terecht komt met jouw drone zo als beschadigen en zelfs flinke ongelukken kunt veroorzaken.

 

Tip 7: zet de controller niet te snel op de manual stand, maar oefen eerst met opties of modes voor beginners. In deze modes vlieg je namelijk stabieler en hoef je zelf niet zo veel te doen, waardoor je beter kunt leren vliegen. Pas als je goed kunt vliegen, wordt aangeraden om over te gaan op de manual stand.

 

Tip 8: bekijk filmpjes op YouTube over dron’s. In deze filmpjes kun je namelijk zien hoe ervaren bestuurders omgaan en hoe ervaren bestuurders jouw drone besturen en hier kan je veel van leren. Je hoeft dus geen les te nemen voor het besturen, maar doet jouw kennis gewoon online op.

 

Tip 9: heb je een onbemand luchtvaartuig met GPS? Gebruik deze optie dan, want met de GPS mode weet je precies waar jouw drone is tijdens het vliegen. Bovendien weet je niet alleen altijd waar jouw drone is, maar kun je ook gemakkelijker inspelen op situaties die jouw vlucht kunnen beïnvloeden.

 

Tot slot

De laatste tip die we jou willen geven voor het vliegen, is dat je jezelf niet moet uitsloven tijdens het vliegen met een drone. Zeker in het begin is het belangrijk om niet je grenzen op te zoeken, maar juist heel verantwoord te vliegen. Het is misschien verleidelijk om toeschouwers te laten zien wat jij kunt doen, maar het uithalen van kunsten tijdens het vliegen kan erg gevaarlijk zijn. Drones halen namelijk hoge snelheden, kunnen erg hoog vliegen en kunnen gemakkelijk onbestuurbaar worden. Om ongelukken te voorkomen, is het dan ook belangrijk om altijd veilig en verantwoord te vliegen en nooit je eigen grenzen op te zoeken. Dit geldt niet alleen voor beginnende vliegers, maar ook voor ervaren vliegers. Als je nu nog steeds  niet weet waar we het hier over hebben lees dan dit artikel: wat is een drone

 

 

april 2019
V Z Z M D W D
« dec    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930